Biotin ali vitamin B7 za lepoto in zdravje

March 8, 2019

Biotin je B-kompleks, znan tudi kot vitamin B7, vitamin H ali koencim R. Pogosto ga imenujejo vitamin lepote, saj pomaga, da koža ostane lepa, zdrava in mladostna, skrbi pa tudi za spreminjanje hrane v energijo.

Za biotin lahko z gotovostjo rečemo, da pomaga našemu organizmu, Evropska agencija za varnost hrane pa je potrdila nekaj zdravstvenih trditev. Poleg tega, da ohranja zdrave lase, nohte in kožo, biotin deluje kot koencim pri presnovi maščobnih kislin, aminokislin in glukoze. Je zelo pomemben za presnovo beljakovin, maščob in ogljikovih hidratov, ki jih spreminja v energijo, ta pa nam pomaga pri fizičnih aktivnostih. Prispeva k normalnemu fiziološkemu delovanju telesa ter živčnega in prebavnega sistema.

Skupaj z drugimi vitamini iz skupine  B pomaga pri obnavljanju mišic po telesnih aktivnostih in napornih fizičnih treningih, Posledica tega je zmanjšanje vnetij in bolečin. Na splošno je zelo pomemben za pravilno rast in razvoj fetusa in otrok, zato je uživanje živil z visoko vsebnostjo biotina med nosečnostjo in med dojenjem zelo pomembno.

Vitamin B7 vpliva tudi na zvišanje ravni dobrega holesterola. Je nujen za ohranjanje zdravega živčnega sistema in pomaga pri ohranjanju spomina, ki nam s starostjo postopoma peša ter upočasnjuje napredek demence ali Alzheimerjeve bolezni.

Živila z veliko vsebnostjo biotina

Biotin moramo v organizem vnesti s hrano, še ena njegova dobra značilnost pa je neobčutljivost na zrak, toploto in svetlobo, zato lahko hrano hranimo in pripravljamo na različne načine brez izgube biotina. Je topen v vodi, zato se ne skladišči v našem organizmu, vendar ga lahko proizvedejo bakterije v prebavnem sistemu.

Izbira živil z veliko vsebnostjo biotina je okusna in bogata, nekatere od njih pa so: paradižnik, mandlji, batat, jajca (zlasti rumenjak), čebula, kikiriki, korenje, orehi, cvetača, losos, banane, kravje mleko…

Prav zato, ker ga zlahka najdemo v številnih živilih, ki jih vsakodnevno zaužijemo, je pomanjkanje biotina redkost. Če pa ga je v organizmu vseeno premalo, se lahko pojavijo nekateri od naslednjih simptomov: dermatitis, krhki in lomljivi lasje, prebavne motnje, pomanjkanje teka, utrujenost in pomanjkanje energije. Po drugi strani pa vnos prevelike količine biotina nima negativnih posledic.

Priporočljiva dnevna količina biotina za odrasle ženske in moške je 30-100 mcg na dan (po priporočilu ameriškega združenja Food and Nutrition Board). Za otroke so priporočljive naslednje količine: 0 do 6 mes.: 5 mcg, 6 mes. do 1. leta: 6 mcg; od 1. do 3. leta.: 8 mcg, od 4. do 8. leta: 12 mcg, od 9. do 13. leta: 20 mcg in od 14. do 18. leta: 25 mcg.

Za lažjo predstavo naj vam zaupamo, da ena skodelica paradižnikov vsebuje 7.20 mcg biotina, ena srednja banana pa ga 3 mcg. Zato kar pogumno napadite priljubljene paradižnike!