Avokado in paradižnik – super zdrava kombinacija

March 8, 2019

Avokado izvira iz Srednje in Južne Amerike in sodi v skupino sadja (tako kot paradižnik). Za razliko od drugega sadja, ki ga v največjem deležu sestavljajo ogljikovi hidrati, avokado vsebuje predvsem maščobe in prav zaradi tega je zelo zdrav. Ima namreč visok delež t.i. zdravih maščob – mononenasičenih maščob, ki so zelo dragocene, saj znižujejo holesterol v krvi in varujejo zdravje srca.

Avokado vsebuje več kot 15 dragocenih hranil za organizem: mineralov, vlaken, vitaminov in esencialnih aminokislin. Ima visok delež beljakovin v primerjavi z drugim sadjem – v enem avokadu so 4 g proteinov. Bogat je z vlakninami, vsebuje jih kar 14 %, le-te pa so nujne za dolgotrajni občutek sitosti in pravilno prebavo. Je bogat vir vitamina E in vsebuje več kalija kot ena banana, ki je sicer znana kot njegov bogat vir. Je dober vir vitamina C, vsebuje pa tudi vitamin K, ki pomaga pri izgradnji kosti.

Njegov okus ni intenziven, tekstura pa kremasta, zato se odlično ujema s številnimi živili v slanih in sladkih kombinacijah. Pri nakupu avokada izberite mehkejše plodove, da ga boste lahko čim bolj izkoristili. Ko ga enkrat narežete, hitro oksidira, zato ga je najbolje pokapati z limoninim sokom, zaviti v folijo in hraniti v hladilniku  največ 2-3 dni.

Čeprav je odličen v številnih kombinacijah, smo mi izbrali paradižnik, in za vas pripravili nekaj okusnih in zdravih receptov.

Testenine z avokadom in češnjevimi paradižniki

Sestavine:

  • 100 g poljubnih integralih testenin
  • Nekaj češnjevih paradižnikov Sunstream cherry
  • 2 zrela avokada
  • Sok ene limone
  • Malo česna
  • 3 male žlice olivnega olja
  • Začimbe po želji: sol, poper, bazilika
  • Parmezan po želji

Priprava:

Avokado pretlačite električnim mešalnikom in mu dodajte limonin sok, nasekljani česen, začimbe in olivno olje. Vse skupaj mešajte, dokler ne nastane gladka kremasta tekstura. Kuhane testenine prelijte z omako, naribajte parmezan in dodajte sveže narezane češnjeve paradižnike.

 

Solata s piščancem, avokadom, paradižnikom in slanino

Sestavine za dve osebi:

  • 200 g piščančjih prsi
  • 200 g češnjevih paradižnikov
  • 1 avokado
  • 100 g slanine ali pancete
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • 2 kuhani jajci
  • Malinovo olje in balzamični kis, poljubno
  • 1 žlička gorčice
  • Sol in poper

Priprava:

Piščančja prsa premažite z olivnim oljem, dodajte sol in poper, neolupljen česen ter dajte v pečico, segreto na 180 °C ter pecite 30 minut oziroma dokler meso ne bo dovolj pečeno. Za preliv iztisnite pečen česen tako, da iz njegove notranjosti dobite pasto, dodajte malo olivnega olja, balzamični kis, gorčico, sol in poper ter premešajte. Panceto narežite na koščke in popecite v ponvi nekaj minut, da postane hrustljava. Ostale sestavine narežite na kocke: piščančje meso, paradižnike, avokado, kuhani jajci, čebulo, narezano na tanke rezine, dobro premešajte, prelijte s prelivom, še enkrat premešajte in postrezite.