Začinite jesen s paradižnikovo marmelado

March 8, 2019

Paradižniki so popolni kandidati za okusen in privlačen džem ali marmelado. V kombinaciji s cimetom, klinčki, čilijem in jabolki nastane sočna delikatesa, ki se ji ne boste mogli upreti. Za vas smo pripravili dva fantastična recepta, ki bosta začinila začetek jeseni.

Pikantni džem iz paradižnikov s čilijem

Sestavine:

  • 3 kg paradižnikov zelo sočnega in intenzivnega okusa (naše priporočilo sta Campari ali Sunstream)
  • 2 skodelici sladkorja
  • 2 žlici iztisnjenega limoninega soka
  • 1 žlička mletega ingverja
  • 2 žlički čilija v kosmičih
  • 1 žlička soli
  • Pol žličke mletega cimeta
  • ¼ žličke mlete kumine
  • ¼ žličke mletih klinčkov
  • 2 žlici tekočega pektina (če ga uporabljate)

Priprava:

Narezane paradižnike stresite v veliko posodo, skupaj z drugimi sestavinami in ob občasnem mešanju kuhajte na srednje močnem ognju do vretja. Zmanjšajte ogenj in počasi kuhajte dokler zmes ne dobi goste teksture džema, za kar boste potrebovali približno dve uri. Če uporabljate pektin, ga dodajte čisto na koncu in kuhajte na rahlem ognju eno minuto. Džem prelijte v vroče in sterilizirane kozarce za vlaganje, zaprite in najmanj 6 ur pustite, da se ohladi.

Marmelada iz paradižnikov in jabolk

Sestavine:

  • 2 kg paradižnikov
  • 500 g jabolk
  • 1 kg sladkorja (dodate ga lahko več ali manj, odvisno od tega, kako sladko marmelado želite)
  • Sok ene limone
  • Želatina
  • Malo mletega cimeta

Priprava:

Narežite paradižnike, jabolkom pa odstranite pečke in peclje, narežite jih in skupaj s paradižniki vsujte v lonec. Kuhajte na srednje močnem ognju, dokler se ne zmehčajo. Z električnim mešalnikom zmešajte zmes, dodajte druge sestavine in kuhajte na rahlem ognju 5 minut. Marmelado prelijte v vroče in sterilizirane kozarce za vlaganje, zaprite in pustite, da se ohladi.