Slastni recepti za domiselno praznično mizo
Domiselni in slastni recepti bodo praznično mizo obogatili s svežino in v hladnem zimskem vremenu ogreli celo družino. Naj ta božič hiša zadiši po paradižnikih in navduši vaše goste.
Tart s paradižniki na italijanski način (Torta di Pomodori)
Sestavine za testo:
- 250 g moke
- Ščepec soli
- 1 žlica nasekljanih paradižnikov Harmony
- 140 g masla
- 5-6 žlic hladne vode
Sestavine za nadev:
- 2 žlici masla
- 1 žlica sladkorja v prahu
- 500 g češnjevih paradižnikov, narezanih na polovice
- 1 strok česna
- 2 žlici vinskega kisa
- Sol in poper
- Nasekljani origano
- 200 gramov sira ricotta
Priprava:
- Pečico segrejte na 200 stopinj. Stopite maslo, dodajte sladkor in pustite vreti na močnem ognju do zlate barve.
- Odstranite s štedilnika in dodajte česen, vinski kis, sir in paradižnike, kratko kuhajte in dodajte sol in poper.
- Paradižnike razporedite na dno modela za torte s premerom 23 cm.
- Za testo zamesite moko, paradižnike in maslo, nato dodajte vodo in mesite, vendar pazite za testo ne postane lepljivo. Razvaljajte v krog premera 25 cm in prekrijte paradižnike, ki ste jih razporedili po modelu za pečenje. Vlijte zmes za nadev.
- Pecite v pečici 25-30 minut, dokler ne postane zlate barve. Na koncu posipajte z origanom in postrezite.
Božični venec caprese
Sestavine:
- 750 g češnjevih paradižnikov Sunstream cherry
- 2 skodelici sveže bazilike
- 1/3 skodelice praženih orehov makadamija
- 1/3 skodelice naribanega parmezana
- 1/4 skodelice olivnega olja
- 3 čajne žličke limoninega soka
- 1 strok nasekljanega česna
- 200 g sira mozzarella bocconcini (malih kroglic)
Priprava:
- Z malim nazobčanim nožem odrežite 5 mm od vrha vsakega paradižnika. S čajno žličko iz vsakega paradižnika skrbno odstranite seme in membrano. Položite paradižnike na papirnato brisačo, tako da je odrezani del obrnjen navzdol.
- Za venec s stebla posmukajte liste bazilike – potrebujete približno 1 skodelico lističev.
- Orehe stresite v električni mešalnik in jih zelo na drobno nasekljajte, nato dodajte 3/4 skodelice listov bazilike, parmezan, olje, limonin sok in česen. Mešajte dokler ne nastane pasta ter začinite z malo soli in popra. Z dobljeno zmesjo napolnite vrečko, ki ji odrežete cca. 1 cm vrha. Nabrizgajte zmes v paradižnike in jih napolnite, vendar ne čisto do vrha. V vsak paradižnik rahlo potisnite eno kroglico mozzarelle bocconcini.
- Aranžirajte z listi bazilike v obliki božičnega venca.
Božična juha s paradižniki
Sestavine:
- 180 g listnatega testa
- 1 razžvrkljano jajce
- 1 žlica olivnega olja
- 1 nasekljana čebula
- 1kg svežih, nasekljanih paradižnikov
- 1 čajna žlička curryja v prahu
- 1 strok nasekljanega česna
- 3 žlice paradižnikove mezge
- 500 ml zelenjavne ali piščančje jušne osnove
- 250 g mešane zelenjave za juho, narezane na majhne koščke
- 4 žlice creme fraiche ali druge alternative
- Peteršilj
Priprava:
- Segrejte pečico na 200 stopinj. Listnato testo izrežite v obliki zvezdic in drugih poljubnih prazničnih oblik in jih z obeh strani premažite z jajcem. Pecite 20 minut v pečici.
- Segrejte olivno olje in pražite čebulo s paradižniki 5 minut.
- Dodajte curry, česen in paradižnikovo mezgo. Kuhajte 1 minuto. Nato dodajte jušno osnovo in pustite, da zavre, nato pa juho še 5 minut kuhajte na rahlem ognju.
- Pretlačite juho z ročnim mešalnikom in ponovno pristavite na ogenj, da zavre. Dodajte zelenjavo in kuhajte še 2 minuti. Dodajte creme fraiche ter začinite z malo soli in popra.
- Postrezite na krožniku, na vrh položite zvezdo iz listnatega testa in posujte z malo peteršilja.