Slastni recepti za domiselno praznično mizo

March 6, 2019

Domiselni in slastni recepti bodo praznično mizo obogatili s svežino in v hladnem zimskem vremenu ogreli celo družino. Naj ta božič hiša zadiši po paradižnikih in navduši vaše goste.

Tart s paradižniki na italijanski način (Torta di Pomodori)

Sestavine za testo:

  • 250 g moke
  • Ščepec soli
  • 1 žlica nasekljanih paradižnikov Harmony
  • 140 g masla
  • 5-6 žlic hladne vode

Sestavine za nadev:

  • 2 žlici masla
  • 1 žlica sladkorja v prahu
  • 500 g češnjevih paradižnikov, narezanih na polovice
  • 1 strok česna
  • 2 žlici vinskega kisa
  • Sol in poper
  • Nasekljani origano
  • 200 gramov sira ricotta

Priprava:

  1. Pečico segrejte na 200 stopinj. Stopite maslo, dodajte sladkor in pustite vreti na močnem ognju do zlate barve.
  2. Odstranite s štedilnika in dodajte česen, vinski kis, sir in paradižnike, kratko kuhajte in dodajte sol in poper.
  3. Paradižnike razporedite na dno modela za torte s premerom 23 cm.
  4. Za testo zamesite moko, paradižnike in maslo, nato dodajte vodo in mesite, vendar pazite za testo ne postane lepljivo. Razvaljajte v krog premera 25 cm in prekrijte paradižnike, ki ste jih razporedili po modelu za pečenje. Vlijte zmes za nadev.
  5. Pecite v pečici 25-30 minut, dokler ne postane zlate barve. Na koncu posipajte z origanom in postrezite.

 

Božični venec caprese

Sestavine:

  • 750 g  češnjevih paradižnikov Sunstream cherry
  • 2 skodelici sveže bazilike
  • 1/3 skodelice praženih orehov makadamija
  • 1/3 skodelice naribanega parmezana
  • 1/4 skodelice olivnega olja
  • 3 čajne žličke limoninega soka
  • 1 strok nasekljanega česna
  • 200 g sira mozzarella bocconcini (malih kroglic)

Priprava:

  1. Z malim nazobčanim nožem odrežite 5 mm od vrha vsakega paradižnika. S čajno žličko iz vsakega paradižnika skrbno odstranite seme in membrano. Položite paradižnike na papirnato brisačo, tako da je odrezani del obrnjen navzdol.
  2. Za venec s stebla posmukajte liste bazilike – potrebujete približno 1 skodelico lističev.
  3. Orehe stresite v električni mešalnik in jih zelo na drobno nasekljajte, nato dodajte 3/4 skodelice listov bazilike, parmezan, olje, limonin sok in česen. Mešajte dokler ne nastane pasta ter začinite z malo soli in popra. Z dobljeno zmesjo napolnite vrečko, ki ji odrežete cca. 1 cm vrha. Nabrizgajte zmes v paradižnike in jih napolnite, vendar ne čisto do vrha. V vsak paradižnik rahlo potisnite eno kroglico mozzarelle bocconcini.
  4. Aranžirajte z listi bazilike v obliki božičnega venca.

 

Božična juha s paradižniki

Sestavine:

  • 180 g listnatega testa
  • 1 razžvrkljano jajce
  • 1 žlica olivnega olja
  • 1 nasekljana čebula
  • 1kg svežih, nasekljanih paradižnikov
  • 1 čajna žlička curryja v prahu
  • 1 strok nasekljanega česna
  • 3 žlice paradižnikove mezge
  • 500 ml zelenjavne ali piščančje jušne osnove
  • 250 g mešane zelenjave za juho, narezane na majhne koščke
  • 4 žlice creme fraiche ali druge alternative
  • Peteršilj

Priprava:

  1. Segrejte pečico na 200 stopinj. Listnato testo izrežite v obliki zvezdic in drugih poljubnih prazničnih oblik in jih z obeh strani premažite z jajcem. Pecite 20 minut v pečici.
  2. Segrejte olivno olje in pražite čebulo s paradižniki 5 minut.
  3. Dodajte curry, česen in paradižnikovo mezgo. Kuhajte 1 minuto. Nato dodajte jušno osnovo in pustite, da zavre, nato pa juho še 5 minut kuhajte na rahlem ognju.
  4. Pretlačite juho z ročnim mešalnikom in ponovno pristavite na ogenj, da zavre. Dodajte zelenjavo in kuhajte še 2 minuti. Dodajte creme fraiche ter začinite z malo soli in popra.
  5. Postrezite na krožniku, na vrh položite zvezdo iz listnatega testa in posujte z malo peteršilja.