Paradižnik in sir: neločljiva zveza, ki navdušuje

March 5, 2019

Paradižnik je odličen v številnih kombinacijah, okus nekaterih živil pa je najboljši, kadar jih kombiniramo z drugimi živili. Paradižnik in sir sta neločljivo povezana, njuna sinergija okusov pa vedno znova osvoji naše brbončice.

Aromatični parmezan zaokroži okus testenin v paradižnikovi omaki, pizze si ne moremo zamisliti brez lahke mozzarelle, bogat okus feta sira pa je odličen v vsaki solati. Preberite več o priljubljenih sirih, na koncu pa smo za vas pripravili tudi dva okusna recepta.

Mozzarella

Mozzarella je polmehki, masni kravji sir, nastal v Italiji v obdobju vladavine Rimljanov. Značilna je po svoji elastični in gladki strukturi in za razliko od drugih sirov pri termični obdelavi ni tako raztezljiva in ima visok delež vode. Najdete jo v manjših pakiranjih v lastni sirotki, ki ohranja njeno svežino. Ima blagi okus po mleku, zato se odlično ujema s številnimi jedmi, najpogosteje pa bogati pizze. Prideluje se iz kravjega ali bivoljega mleka in mozzarello iz bivoljega mleka so začeli pridelovati menihi samostana San Lorenzo di Capua na jugu Italije že v 3. stoletju.

Najprestižnejša je “Mozzarella di Bufala Campana”, ki se pridobiva iz aromatičnega mleka poldivje samice vodnega bivola Bubalus bubalis, znana pa je po bogatejšem in intenzivnejšem okusu. Ta vrsta nosi zaščiteno označbo porekla in kakovosti v skladu s predpisi Evropske unije in se sme pridelovati samo v določenih krajih v italijanskih regijah Campania, Lazio, Apulia in Molise po izvirni recepturi in na točno določen način.

Feta sir

Feta je tradicionalni mehki in blago slan grški sir, pridelan iz najmanj 70 % ovčjega in 30 % kozjega mleka. Ta receptura je zaščitena že od leta 2005 in se sme pridelovati samo v Grčiji. Če se takšen sir izdeluje v kateri drugi državi, se ne sme imenovati feta. Po tradicionalni recepturi se pridobiva iz nepasteriziranega mleka, vendar se zadnje čase vse pogosteje uporablja pasterizirano mleko. Feta sir se hrani v slanici, ki ohranja njegovo pristno mehkobo in blagost in mu daje rahlo slan okus. Če se iz fete izcedi tekočina, se suši in drobi. Obstajata dve vrsti feta sira – mehak, manj slan in bogatejšega okusa ter trd, ki je intenzivnejši in bolj slan. Pogosto se uporablja v sredozemski kuhinji in je idealen za različne solate.

Parmezan

Parmezan je trd, zelo aromatičen kravji sir, ki izvira iz italijanske pokrajine Parma že iz davnega 13. stoletja in sodi med najbolj cenjene trde sire. Ime parmezan je danes sinonim za vse italijanske trde sire, vendar se lahko samo sir, pridelan v regijah Parma, Reggio Emilia, Modena in Bologna po izvirni recepturi in v strogo nadzorovanih pogojih, ponaša z imenom parmezan. Proizvodnja parmezana je zapletena in dolgotrajna, za samo en kilogram tega delikatesnega sira pa je potrebnih kar 16 litrov mleka. Zorenje traja najmanj eno leto in samo tisti siri, ki v celoti izpolnjujejo stroga merila, lahko nosijo ime “Grana Parmigiano Reggiano”. Njegov okus je intenziven in bogat, s prepoznavnimi sadnimi notami, tekstura pa trda in zrnata, zato se lomi, poka in lista. Naribati ga je najbolje neposredno pred uživanjem, saj v nasprotnem izgubi aromo, hranite pa ga v hladilniku in ga nikakor ne zavijajte v PVC ali ALU folije, saj v njih izgubi kakovost in okus.

V nadaljevanju vam predstavljamo dva fantastična recepta…

Grška solata s feta sirom

Sestavine za solato:

  • 1 pakiranje Rajska češnjevih paradižnikov Sunstream cherry
  • 1 sveža kumara, narezana na polovičke kolobarčkov
  • 100 g oliv, narezanih na majhne kolobarčke
  • Pol rdeče čebule, narezane na tanke rezine
  • Malo nadrobljenega feta sira

Sestavine za preliv:

  • 2 žlici balzamičnega kisa
  • Sok polovice limone
  • 1 žlička posušenega origana
  • Malo soli in popra
  • Pol žlice olivnega olja

Priprava:

  1. V skledi zmešajte paradižnike, kumare, olive in čebulo ter na vrh posujte feta sir. V mali skodelici pripravite preliv tako, da zmešate vse sestavine.
  2. Solato prelijte s prelivom in uživajte.

Panzerotti z mozzarello

Sestavine za testo:

  • 500 g moke za kvašeno testo
  • 1 žlička suhega kvasa
  • 1 žlička soli
  • Malo olivnega olja

Sestavine za nadev:

  • 200 ml omake za pizzo
  • 1 pakiranje nasekljanih  češnjevih paradižnikov Bumbolino cherry
  • 200 g mozzarelle
  • 1 vrečka parmezana
  • Bazilika

Za premaz:

  • 1 jajce
  • 20 g krušnih drobtin
  • Malo parmezana
  • 50 ml mleka

Priprava:

  1. V skledo presejte moko, dodajte kvas in sol ter zmešajte. Dodajte olivno olje, 150 ml mlačne vode in z električnim mešalnikom mešajte pri srednji hitrosti dokler zmes ne postane kompaktna. Oblikujte hlebček, ga naoljite in pustite 24 ur v hladilniku.
  2. Vzhajano testo vsaj še dvakrat pregnetite in ga oblikujte v štruco. Narežite rezine, debele približno 4-5 cm in jih nato razvaljajte v tanjše kroge.
  3. Na eno polovico razvaljanega kroga testa naložite: paradižnikovo omako, mozzarello, parmezan, češnjeve paradižnike in baziliko. Rob testa premažite z vodo, prepognite in s prsti stisnite rob. Panzerotte polagajte na pekač, obložen s peki papirjem in premažite z zmesjo za premaz. Pecite v pečici 15 minut pri 200 °C.