Jesenska paradižnikova juha na sicilijanski način

March 8, 2019

Zunaj je postalo hladno in najboljši način, da se ogrejemo, so tople in pikantne juhe. Paradižnikove juhe so klasičen in vsem znan t.i. comfort food, in mi imamo dva recepta z malo drugačnimi sestavinami in hitro pripravo. Dober tek!

Slastna juha iz pečenih paradižnikov

Sestavine:

  • 1/2 stroka česna
  • 2 rdeči čebuli
  • 2 kg češnjevih paradižnikov
  • Ščepec sušenega origana
  • Ščepec sveže bazilike
  • Malo soli in popra
  • 1 l zelenjavne jušne osnove
  • 1 krušno pecivo ciabatta
  • Olivno olje
  • Vinski kis
  • Sir (poljubno, če želite narediti tost s sirom)

Priprava:

Segrejte pečico na 200 stopinj. Narežite česen, čebulo in paradižnike, vsujte jih na pekač za pečenje, dodajte sol, poper in 2 žlici olivnega olja. Pecite v pečici 50 minut ali dokler se paradižniki ne zmehčajo. Pečeno zelenjavo prestavite v veliko posodo, posebej odstranite česen in mehki del iztisnite v posodo. Dolijte zelenjavno jušno osnovo, dodajte svežo baziliko in origano. Pretlačite s paličnim mešalnikom in nato še kratko kuhajte. Ciabatto narežite na rezine in jih posujte z naribanim sirom, nato dajte v pečico, da postanejo zlate barve in se sir stopi. V krožnik z juho dodajte nekaj kapljic vinskega kisa in rahlo premešajte. Postrezite s ciabatto s sirom.

Jesenska paradižnikova juha na sicilijanski način

Sestavine za 4-5 krožnikov:

  • 1/4 skodelice masla
  • 2 žlici olivnega olja
  • 2 rdeči čebuli, narezani na manjše koščke
  • 2 rumeni čebuli, narezani na manjše koščke
  • 1 šopek mlade čebule, nasekljane
  • 1/2 skodelice korenja, nasekljanega
  • 1/2 skodelice zelene, nasekljane
  • 1/4 česna, nasekljanega
  • 1 skodelica nasekljanega peteršilja
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • 1 kg sveže špinače
  • 20  češnjevih paradižnikov, narezanih
  • 1 mala žlica sladkorja
  • Malo cimeta
  • Naribana lupina 1 limone
  • ¼ skodelice svežega pomarančnega soka
  • 4 skodelice piščančje jušne osnove
  • 1 skodelica suhega belega vina
  • 1/2 skodelice mešanice svežih listov bazilike, soli, črnega in kajenskega popra
  • Ščepec muškatnega oreščka

Priprava:

  1. Segrejte maslo in olivno olje v večji ponvi na srednje močnem ognju. Dodajte rdečo in rumeno čebulo, občasno mešajte dokler se čebula ne zmehča in postane steklena, za kar potrebujete približno 5 minut. Dodajte mlado čebulo, korenje, zeleno, česen, peteršilj, muškatni orešček, cimet in paradižnikovo mezgo. Kuhajte 5 minut in občasno premešajte.
  2. V vročo vodo dajte špinačo, pustite 15 sekund in jo takoj  potopite v mrzlo vodo, da preprečite kuhanje. Dobro odcedite in narežite.
  3. V ponev s čebulo in drugimi sestavinami dodajte češnjeve paradižnike, špinačo, pomarančni sok, naribano limonino lupino, piščančjo jušno osnovo in belo vino. Pustite, da rahlo zavre in nato kuhajte še 10 minut in vmešajte baziliko.
  4. Previdno in postopoma dodajajte juho v električni mešalnik, pretlačite in nato vrnite v lonec, dodajte sol in poper te segrejte.