Jesenski recepti, ki vas bodo navdušili

March 8, 2019

Nič ne diši boljše kot aromatična juha, polna zelenjave, ki vas bo pogrela na najbolj okusen način, ali sladko-kisla omaka iz pikantne indijske kuhinje. Naj tudi vašo kuhinjo preplavijo čudoviti vonji. Komaj čakamo, da preizkusimo ta dva jesenska recepta!

Jesenska paradižnikova juha z zelenjavo

Sestavine:

  • 1 žlica olivnega olja
  • 1 srednje velika čebula, nasekljana
  • 1 zelena, nasekljana
  • 2 stroka česna, nasekljana
  • 1-2 srednje velika krompirja, olupljena in narezana
  • 1 bučka, narezana na kocke
  • 1 rdeča paprika, narezana na male koščke
  • 1l piščančje ali zelenjavne jušne osnove
  • 1 pakiranje Rajska češnjevih paradižnikov Sunstream cherrry ali Rajska Campari, narezanih na male koščke
  • paradižnikova omaka, če je potrebno
  • 1 skodelica drobnih testenin, poljubno
  • ½ skodelice zamrznjenega graha
  • Parmezan

Priprava:

Na srednje močnem olju v velikem loncu segrejte olje. Dodajte čebulo, česen in zeleno. Kuhajte in mešajte 3 do 5 minut ali dokler se zelenjava ne zmehča. Dodajte bučke in papriko. Ob občasnem mešanju kuhajte do 5 minut. Dodajte jušno osnovo, krompir, nasekljane paradižnike, paradižnikovo omako in 2 skodelici hladne vode. Pokrijte in kuhajte na malem ognju. Tako kuhajte 10 minut, da zelenjava postane mehka. Dodajte testenine in grah in kuhajte š 10 minut dokler se testenine ne skuhajo. Postrezite z naribanim parmezanom.

 

Omaka Chutney s paradižniki

Sestavine:

  • 1 kg paradižnikov, olupljenih in narezanih
  • 750 g jabolk, olupljenih in narezanih
  • 375 g rjavega sladkorja
  • 250 g narezane čebule
  • 250 g rozin
  • 1 zelena paprika, narezana in nasekljana
  • 350 ml balzamičnega kisa

Priprava:

Vse sestavine stresite v veliko posodo in kuhajte na srednje močnem ognju. Občasno premešajte dokler se sladkor ne stopi. Mešanico kuhajte v odkriti posodi 45-50 minut, dokler se jabolka ne zmehčajo. Ohladite in zmes prelijte v steriliziran kozarec za vlaganje. Omako postrezite k različnim jedem, sirom ali preprosto namažite na kruh in uživajte.