Jesenski recepti, ki vas bodo navdušili
Nič ne diši boljše kot aromatična juha, polna zelenjave, ki vas bo pogrela na najbolj okusen način, ali sladko-kisla omaka iz pikantne indijske kuhinje. Naj tudi vašo kuhinjo preplavijo čudoviti vonji. Komaj čakamo, da preizkusimo ta dva jesenska recepta!
Jesenska paradižnikova juha z zelenjavo
Sestavine:
- 1 žlica olivnega olja
- 1 srednje velika čebula, nasekljana
- 1 zelena, nasekljana
- 2 stroka česna, nasekljana
- 1-2 srednje velika krompirja, olupljena in narezana
- 1 bučka, narezana na kocke
- 1 rdeča paprika, narezana na male koščke
- 1l piščančje ali zelenjavne jušne osnove
- 1 pakiranje Rajska češnjevih paradižnikov Sunstream cherrry ali Rajska Campari, narezanih na male koščke
- paradižnikova omaka, če je potrebno
- 1 skodelica drobnih testenin, poljubno
- ½ skodelice zamrznjenega graha
- Parmezan
Priprava:
Na srednje močnem olju v velikem loncu segrejte olje. Dodajte čebulo, česen in zeleno. Kuhajte in mešajte 3 do 5 minut ali dokler se zelenjava ne zmehča. Dodajte bučke in papriko. Ob občasnem mešanju kuhajte do 5 minut. Dodajte jušno osnovo, krompir, nasekljane paradižnike, paradižnikovo omako in 2 skodelici hladne vode. Pokrijte in kuhajte na malem ognju. Tako kuhajte 10 minut, da zelenjava postane mehka. Dodajte testenine in grah in kuhajte š 10 minut dokler se testenine ne skuhajo. Postrezite z naribanim parmezanom.
Omaka Chutney s paradižniki
Sestavine:
- 1 kg paradižnikov, olupljenih in narezanih
- 750 g jabolk, olupljenih in narezanih
- 375 g rjavega sladkorja
- 250 g narezane čebule
- 250 g rozin
- 1 zelena paprika, narezana in nasekljana
- 350 ml balzamičnega kisa
Priprava:
Vse sestavine stresite v veliko posodo in kuhajte na srednje močnem ognju. Občasno premešajte dokler se sladkor ne stopi. Mešanico kuhajte v odkriti posodi 45-50 minut, dokler se jabolka ne zmehčajo. Ohladite in zmes prelijte v steriliziran kozarec za vlaganje. Omako postrezite k različnim jedem, sirom ali preprosto namažite na kruh in uživajte.