12 dejstev, zaradi katerih boste še bolj vzljubili paradižnike

March 8, 2019

Paradižnik je poseben v vsakem pogledu, ko pa boste prebrali teh 12 zanimivih dejstev, boste paradižnike še bolj vzljubili!

 1. Prvi paradižniki v Evropi so bili rumene barve, zato so jih imenovali ‘pomo d’oro’, kar v prevodu pomeni ‘zlato jabolko’.
 2. Paradižnik je bila najprej hrana revnih Italijanov, kar pa se je spremenilo v 18. stoletju, ko so se Italijani odločili, da bodo malo nadgraditi skromne obroke s kruhom ter ga nadevali s paradižnikom.
 3. Najbolj znana pizza Margherita je nastala v 19. stoletju, ko je kraljica Margherita di Savoia obiskala Neapelj. Pizza mojster Raffaele Espositoa ji je pripravil svojo specialiteto in jo obogatil s paradižnikom, svežo baziliko in mozzarello.
 4. Najtežji paradižnik na svetu tehta skoraj 4 kg (3.906 kg) in je zapisan v Guinnessovo knjigo rekordov. Vzgojil ga je Američan Dan Sutherland, ta neverjeten rekord pa je bil zabeležen 30. avgusta 2016.
 5. Paradižnika ne hranite v hladilniku, saj nizka temperatura negativno vpliva na njegovo teksturo, ki postane mokasta, okus pa slabi. Raje ga hranite pri sobni temperaturi, saj z dozorevanjem okus paradižnika postaja intenzivnejši in s tem okusnejši.
 6. Paradižniki na sončni svetlobi hitro izgubijo vitamin C, celo kadar sončni žarki prodirajo skozi okno – zato jih hranite v temnem prostoru.
 7. Priporočljiv dnevni odmerek vitamina C za povprečno odraslo osebo je približno 75 mg. 100 g paradižnika vsebuje približno 20 mg vitamina C, zato vsekakor uvrstite nekaj paradižnikov na svoj jedilnik.
 8. Najdragocenejša sestavina paradižnika je likopen, ki je najmočnejši antioksidant za človeški organizem. Njegova vloga je, da lovi in nevtralizira proste radikale, ki lahko poškodujejo celice našega organizma. Paradižnik ga vsebuje največ, njegova absorpcija pa je še močnejša, kadar je paradižnik obdelan pri visokih temperaturah.
 9. Pri kuhanju ne uporabljajte aluminijaste posode, saj kislina iz paradižnika ne reagira dobro z aluminijem. Uporaba aluminija daje kuhanemu paradižniku grenak okus, njegova rdeča barva pa zbledi. Posoda lahko tudi absorbira del aluminija in kislina v paradižniku jo lahko poškoduje in zbeli.
 10. Paradižnik ima najviše komponent umamija. Umami je japonska beseda, ki v dobesednem prevodu pomeni “prijeten okus”. Umami je peti okus ob sladkem, slanem, grenkem in kislem, vendar deluje skupaj z drugimi okusi, zato se ga toliko ne zavedamo. Pravzaprav je ojačevalec okusa, ki ga težko ali sploh ne identificiramo.
 11. 28. junija 1820 je bil dan, ko je bilo izkoreninjeno verovanje, da je paradižnik strupen. Ameriški polkovnik Robert Gibbon porušil mit v javni demonstraciji na stopnicah sodišča v Salemu v New Jerseyju, kjer je pred nejeverno množico pojedel paradižnik in preživel.
 12. V Ohiu v Ameriki tako zelo obožujejo paradižnike, da je paradižnikov sok razglašen za uradno državno pijačo, v New Jerseyju pa je paradižnik ‘uradna zelenjava’.